1 kg un
1 yemek kaşığı aktif kuru maya
1yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı pekmez
1 tatlı kaşığı susam
1 tatlı kaşığı çörek otu
Yeteri kadar ılık su
Yapılışı:
Önce bir su bardağının içine aktif kuru mayayı toz şekerle beraber koyalım ve yarısına kadar ılıktan biraz daha sıcak su ekleyelim ve karıştırıp eritelim, sıcak bir ortama koyup 10-15 dakika mayanın çözülüp köpürmesini bekleyelim, maya köpürdüğünde olgunlaşmış demektir. Hamur yoğurma kabına unu boşaltalım ortasını çukurlaştırıp köpürmüş mayayı, sıvı yağ ve tuzu ilave edelim, bir elimizle hamuru karıştırırken diğer elimizle azar azar ılık su ekleyelim ve oldukça yumuşak bir hamur yapalım, üzerini önce streç film ile sonra bir örtüyle kapatıp ve ılık bir ortamda hamurun iki katına çıkacak kadar mayalanıp kaparmasını bekleyelim. Hamurumuz mayalandığında ellerimizi unlayıp istediğimiz boyutta ekmekler yapalım ve unlanmış fırın kabına yerleştirelim, tekrar 10-15 dakika kabarmasını bekleyelim, fırına koymadan önce beşte bir su bardağı suyla inceltilmiş pekmezi bir fırça yardımı ile ekmeklerin üzerine sürüp sonra keskin bir bıçakla veya daha iyisi bir falçata yardımı ile ekmeklerim üzerini yarım santimetre derinlikte çizelim, üzerlerine susam ve çörek otu serpiştirelim, önceden 250 derece ısıtılmış fırına koyalım 15 dakika bu şekilde piştikden sonra fırın ısısını 220 dereceye düşürüp ekmekler nar gibi kızarıncaya kadar pişirelim. Üzeri iyice kızardığında ekmek pişmiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder