Malzemeler:
Pandispanya Hamuru İçin:
4 yumurta
3/4 su bardağı toz şeker
3/4 su bardağı elenmiş un
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 cimdik tuz
Yapılışı:
Yumurta aklarını ve sarılarını ayırın Aklarına hiç sarı değmemesi gerekiyor, yoksa hamurunuz olmaz
Aklarını cam yada metal derin bir kapta bir cimdik tuz ile hafif kar haline gelene kadar yüksek hızda mikserinizle çırpın
Şekerin yarısını ilave edip iyice katı kar haline gelene dek çırpmaya devam edin
Ayrı bir kapta kalan sekerle yumurta sarılarını kabarıp krema gibi olana kadar çırpın Rengi güzel açık sarı bir renk alacaktır
Önceden çırptığınız yumurta aklarının içine sarılarını ilave edip düşük hızda ancak karışana dek karıştırın
Unu ilave edip tekrar ancak karışacak kadar yavaşça karıştırın Hatta kaşık yada spatula ile yaparsanız daha iyi olur Önceden yumurtaları çırparak ortaya çıkan havayı indirmemeye özen gösterin
Sıvı yağıda ilave edip hafifçe karıştırın
Önce yağlanmış sonra unlanıp silkelenmiş yuvarlak pasta kalıbınıza hamuru dökün (175C) dereceli fırında kabarıp üstü pembeleşene kadar pişirin Yaklaşık 25-35 dakika arası
Hafif ılındıktan sonra kenarlarından bıçakla geçip kalıptan çıkarın soğumaya bırakın
Not: Bu tarifte kabartma tozu yoktur Kabarması yumurtaların çırpılması ile elde ediliyor Tarife adım, adım uyarsanız çok yumuşak sünger gibi bir pandispanya hamuru elde edebilirsiniz
Kreması:
1 yumurtanın sarısı
7 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı buğday veya mısır nişastası
2 su bardağı süt
bir paket vanilya
1 yemek kaşığı margarin yada tereyağı
Arzuya göre limon kabuğu rendesi (özell meyveli pasta yapılacaksa)
Yapılışı:
Orta büyüklükte bir tencereye yumurta sarisi ve sekeri koyup tel çırpma aleti ile yada çatalla hafifçe çırpın
Un ve nişastayı da ilave edin Sonra soğuk sütü koyup karıştırın
Altını açıp orta ısıda koyulaşana dek karıştırarak pişirin
Kaynamaya başladıktan 1 dakika kadar sonra altını kapatıp vanilyayı, yağı ve arzuya göre limon kabuğu rendesini ilave edip soğumaya bırakın
Pasta'nın bir araya getirilmesi:
Soğumuş olan pandispanya nızı tırtıllı bıçak ile üçe bölün
Eğer meyveli pasta iste arzuya göre içine dilimlenmiş muz, çilek koyabilirsiniz
Pastayı koyacağınız yuvarlak tepsi yada tabağa ilk pandispanya parçasını koyup üzerine kremayı koyun (üçe böldüyseniz kremanın yarısını kullanın)
Eğer konacaksa bir kat muz ,çilek serpiştirin
Sonra diğer katıda koyup aynı işlemi tekrarlayın
En üst parçayı yerleştirip isterseniz hazır kremşantiyi paket tarifine göre hazırlayıp üstünü kaplayın yada ıspanaklı kek tarifindeki gibi 7 dakikalık krema tarifini hazırlayıp onunla kaplayın
İsteğinize göre çilek taneleri ile süsleyin Yada meyveli değilse resimdeki gibi rendelenmiş çikolata serpiştirebilir, yanlarını makineden geçirilmiş cevizle süsleyebilirsiniz
Not:
Kremayı yaparken içine 2-3 yemek kaşığı kakao ekleyerek çikolatalı krema yapabilirsiniz
Pandispanyayı isterseniz daha ıslak olması için süt yada süt-reçel karışımı ile hafifçe ıslatabilirsiniz her katini çok fazla ıslatmayın
Pastayı en az 4 saat kadar buzdolabında soğumaya bırakın yada akşamdan hazırlayın
Pandispanya Hamuru İçin:
4 yumurta
3/4 su bardağı toz şeker
3/4 su bardağı elenmiş un
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 cimdik tuz
Yapılışı:
Yumurta aklarını ve sarılarını ayırın Aklarına hiç sarı değmemesi gerekiyor, yoksa hamurunuz olmaz
Aklarını cam yada metal derin bir kapta bir cimdik tuz ile hafif kar haline gelene kadar yüksek hızda mikserinizle çırpın
Şekerin yarısını ilave edip iyice katı kar haline gelene dek çırpmaya devam edin
Ayrı bir kapta kalan sekerle yumurta sarılarını kabarıp krema gibi olana kadar çırpın Rengi güzel açık sarı bir renk alacaktır
Önceden çırptığınız yumurta aklarının içine sarılarını ilave edip düşük hızda ancak karışana dek karıştırın
Unu ilave edip tekrar ancak karışacak kadar yavaşça karıştırın Hatta kaşık yada spatula ile yaparsanız daha iyi olur Önceden yumurtaları çırparak ortaya çıkan havayı indirmemeye özen gösterin
Sıvı yağıda ilave edip hafifçe karıştırın
Önce yağlanmış sonra unlanıp silkelenmiş yuvarlak pasta kalıbınıza hamuru dökün (175C) dereceli fırında kabarıp üstü pembeleşene kadar pişirin Yaklaşık 25-35 dakika arası
Hafif ılındıktan sonra kenarlarından bıçakla geçip kalıptan çıkarın soğumaya bırakın
Not: Bu tarifte kabartma tozu yoktur Kabarması yumurtaların çırpılması ile elde ediliyor Tarife adım, adım uyarsanız çok yumuşak sünger gibi bir pandispanya hamuru elde edebilirsiniz
Kreması:
1 yumurtanın sarısı
7 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı buğday veya mısır nişastası
2 su bardağı süt
bir paket vanilya
1 yemek kaşığı margarin yada tereyağı
Arzuya göre limon kabuğu rendesi (özell meyveli pasta yapılacaksa)
Yapılışı:
Orta büyüklükte bir tencereye yumurta sarisi ve sekeri koyup tel çırpma aleti ile yada çatalla hafifçe çırpın
Un ve nişastayı da ilave edin Sonra soğuk sütü koyup karıştırın
Altını açıp orta ısıda koyulaşana dek karıştırarak pişirin
Kaynamaya başladıktan 1 dakika kadar sonra altını kapatıp vanilyayı, yağı ve arzuya göre limon kabuğu rendesini ilave edip soğumaya bırakın
Pasta'nın bir araya getirilmesi:
Soğumuş olan pandispanya nızı tırtıllı bıçak ile üçe bölün
Eğer meyveli pasta iste arzuya göre içine dilimlenmiş muz, çilek koyabilirsiniz
Pastayı koyacağınız yuvarlak tepsi yada tabağa ilk pandispanya parçasını koyup üzerine kremayı koyun (üçe böldüyseniz kremanın yarısını kullanın)
Eğer konacaksa bir kat muz ,çilek serpiştirin
Sonra diğer katıda koyup aynı işlemi tekrarlayın
En üst parçayı yerleştirip isterseniz hazır kremşantiyi paket tarifine göre hazırlayıp üstünü kaplayın yada ıspanaklı kek tarifindeki gibi 7 dakikalık krema tarifini hazırlayıp onunla kaplayın
İsteğinize göre çilek taneleri ile süsleyin Yada meyveli değilse resimdeki gibi rendelenmiş çikolata serpiştirebilir, yanlarını makineden geçirilmiş cevizle süsleyebilirsiniz
Not:
Kremayı yaparken içine 2-3 yemek kaşığı kakao ekleyerek çikolatalı krema yapabilirsiniz
Pandispanyayı isterseniz daha ıslak olması için süt yada süt-reçel karışımı ile hafifçe ıslatabilirsiniz her katini çok fazla ıslatmayın
Pastayı en az 4 saat kadar buzdolabında soğumaya bırakın yada akşamdan hazırlayın
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder