22 Aralık 2010 Çarşamba

Soslu Fırın Dolma (Orkide)


Malzemeler :    
       2 Poşet Dondurulmuş Biber
       300 Gr. Kıyma
       3 Adet Soğan
       6 Çorba K. Pirinç
       3 Çorba K. Bulgur

       2 Çorba K. Salça
       2 Çorba K. Biber Püresi
       1 Tutam Maydonoz
       1 Tutam Reyhan
       Tuz
       Karabiber
       Su
       Sıvıyağ
Hazırlanışı:Soğanları küp küp doğruyoruz. Doğradığımız oğanları geniş bir kaba koyuyoruz. bir süzgecin içine bulgur ve pirinçleri koyup yıkıyoruz. Kıyma,biber püresi ve salçayı da kabın içine ekliyoruz.
Maydanozları ve reyhanları da doğrayıp onları da kabın içine ekliyoruz. malzemelerin üzerine su ve sıvıyağ ekliyoruz. tuzu ve karabiberini ayarlayıp iç harcı karıştırıyoruz. Dondurulmuş biberleri çıkarıp içlerine harcı dolduruyoruz.
Sosun hazırlanışı: Bir tavaya sıvıyağ ve yarım çorba kaşığı un ekleyip kavuruyoruz. Biber püresini de ekleyip tekrar çırpıyoruz. Daha sonra üzerine önce soğuk su, sonra sıcak su ekliyoruz ve karıştırıyoruz.
dolmaları tencereye koyuyoruz. kaynayan sosu süzgeçten geçirerek dolmaların üstüne döküyoruz. önce ocakta bir süre pişiriyoruz.
Ocaktan alınan biberler daha sonra tencerenin kapağı açık 180 derecede ısıtılmış fırında bir süre daha pişiriyoruz. (Üzeri yanık olmasın istiyorsanız fırında tencerenin kapağı kapalı pişirebilirsiniz.)
(püf noktası biberleri çözülmeden dolduruyoruz)
Oktay Usta

Hiç yorum yok: